Ghidul complet pentru renovarea unui apartament

Renovare apartament |
cum te pregatesti sa faci fata?

Procesul de renovare al apartamentului poate fi un proiect extrem de dificil, stresant, descurajant si foarte costisitor daca nu ai experienta necesara sau nu ai un profesionist sa te ajute in luarea deciziilor corecte.

Dar, daca sunteți inarmat cu cunoștintele si instrumentele potrivite, ar trebui sa va simtiti increzator in abordarea acesteia.

Mai jos sunt cateva sfaturi pentru a va facilita procesul de renovare a casei:

Planificare: cheia unei renovari de succes a casei este planificarea. Trebuie să iei in considerare toate aspectele proiectului tau inainte de a incepe orice altceva.

Design: Designul este o parte importanta a oricarui proiect de renovare de succes. Este important să apelați la un designer sau un arhitect profesionist care are experienta in domeniu pentru a va ajuta in acest pas.

Firma de renovari interioare: odata definitivat designul si planificarea proiectului, este vital sa angajati antreprenori cu experienta pentru acest pas, deoarece acestia vor sti cum sa o faca corect si vor finaliza treaba in timp util.

Este vital sa lucrati cu antreprenori experimentati atunci cand va renovati apartamentul / imobilul.

Motivul principal este ca ei vor face treaba in timp util, corect, bine calculat si fara pierderi financiare datorita unor greseli pe care le poate face o persoana fara experienta.

Managementul proiectului aferent renovarii

Dupa stabilirea etapelor de mai sus, de panificare, design si gasirea unei companii de renovare este timpul sa incepi sa lucrezi la managementul si implementarea proiectului.

Totul trebuie extrem de atent si bine calculat pentru a evita costurile inutile datorate unor greseli management, ca de exemplu: ce tipuri de materiale vei folosi, care este standardul de calitate dorit, cat de atent lucreaza firma de renovare, care sunt pierderile acceptabile la consumul de materiale, cine planifica transportul si caratul materialelor, cine se ocupa de eliminarea resturilor de la lucrare, etc.

Toate aceste lucruri, daca nu sunt atent planificate, pot depasi cu mult bugetul initial al lucrarii, ajungad sa coste mai mult decat dublul sau triplul estimat initial, iar acest lucru poate fi extrem de dureros pentru beneficiarul lucrarii.

Incepi planificarea fiecarei etape inainte de a trece efectiv la executarea acesteia, altfel risti sa pierzi foarte mult timp, bani, iar suplimentar vei fi avea de platit si constructorii, dar si ceilalti furnizori care asteapta deciziile tale.

Alegerea firmei de renovare si a furnizorilor

Constructorii / firma de renovare, dar si ceilalti furnizori (de genul firmei de tamplarie PVC) la care iti vei comanda viitoarele usi si geamuri termopan, trebuiesc alesi cu foarte mare atentie in baza experientei, a unui portofoliu, a seriozitatii, a transparentei, dar si a pretului ofertat pentru serviciile / produsele solicitate.

Practic trebuie sa te gandesti foarte bine daca vei alege o firma cu experienta in renovari si in amenajari interioare, care iti ofera absolut tot suportul necesar, asa cum facem noi, cei de la Top Renovare versus

un simplu mester gasit in urma unui anunt, pe care sa-l numim generic, Dorel.

Top Renovare nu iti va solicita sume in avans, asa cum se obisnuieste in Romania, iti va face o estimare clara si ferma a lucrarii ce va urma conform detaliilor pe care le comunici la vizualizarea apartamentului inainte de renovare, iti va prezenta un portofoliu solid de lucrari deja efectuate in peste 21 de ani de experienta si iti garantam ca treaba va iesi perfect si va fi dusa la bun sfarsit, ne vom respecta termenele aferente proiectului tau si te vom sustine acolo unde-ti va fi greu in luarea unor decizii dificile, anuland riscul de a face achizitii care se pot dovedi pierzatoare in cadrul proiectului.

Top Renovare se va ocupa, daca doresti, de absolut tot ce implica proiectul de renovare al apartamentului, tu efectiv putand sa-ti continui activitatea profesionala si de familie fara nicio durere de cap… practic nici nu-ti vei da seama ca ai in desfasurare renovarea apartamentului / garsonierei.

Tot ce trebuie sa faci e sa mergem impreuna sa ne spui doar ce materiale doresti sa folosesti la amenajarea interioara a imobilui, iar noi ne ocupam ulterior de absolut tot: de masuratori, suport tehnic, achizitie, transport materiale, montaj gresie + faianta, parchet, efectuat instalatii electrice si sanitare, montajul obiectelor sanitare, etc.

Astfel, cele de mai sus fiind asumate de catre beneficiarul lucrarii, continuam cu:

Decopertare apartament, demolare materiale vechi, evacuare moloz

Acesta este o etapa in care demontarea vechiului mobilier, decopertarea faiantei si a gresiei vechi produce un zgomot destul de neplacut pentru ceilalti locatari ai imobilului si este crucial ca acestia sa fie anuntati din timp ca va incepe renovarea apartamentului.

Totodata, trebuie respectat programul de liniste al imobilului, din multiple motive, unul din cele mai importante riscuri fiind posibilitatea unei amenzi destul de substantiale pentru perturbarea linistii publice.

Nu uita sa ai planul bine stabilit asa cum sugeram anterior, legat in special de design. In aceasta etapa modifici peretii care pot fi demolati (cu autorizatie), regandirea spatiilor, a ferestrelor pentru o buna iluminare naturala a imobilului (facnad astfel evonomii pe termen foarte lung), etc.

Deasemenea, in aceasta etapa avem si cele mai mari sanse sa descuperim defecte ale apartamentului care anterior nu se puteau observa cu ochiul liber, de genul pereti ce prezinta crapaturi (mai mici sau mai mari), dar care erau totusi mascati de tencuiala sau aveau reparatii acoperitoare facute intentionat pentru a fi ascunse aceste defecte.

Se decoperteaza finisajele vechi care nu se mai doresc pastrate, se elimina sapa care nu mai respecta normele actuale sau a fost turnata incorect, se elimina eventuale lucrari facute cu rigips si profile aferente montarii acestuia, etc.

Tot acum vedem si calitatea instalatiilor sanitare care sunt in apartament, corectitudinea traseelor electrice, etc

Trebuie analizat absolut TOT, orice detaliu mic si aparent insignifiant, care ulterior poate necesita manopera suplimentara pentru reparatii, indrepatre pereti (de cele mai multe ori peretii sunt strambi, iar podeau nu peste perfect paralela cu tavanul… ce zici de asta? ). In cadrul apartamentelor construite in epoca “de aur”, standardul la care erau finalizate lucrarile nu era nici pe aproape ideal sau perfect, asa ca planeitatea elementelor este extrem de defectuoasa… au fost cazuri cand am constatat ca podeaua avea o panta atat de mare intr-un apartament ca a necesitat sa incarcam cu sapa 65 mm fata de coltul opus al camerei.

Nu trebuie subestimat de la calcule molozul rezultat, deoarece la un apartament mediu, de doua – trei camere, rezulta in general zeci, daca nu chiar sute de saci de moloz, dar si o cantitate impresionanta de deseuri de la celelalte materiale: sanitarele vechi, mobila veche dezansamblata, vechile usi, linoleul / mocheta veche sau parchetul masiv, etc.

Molozul trebuie scos din apartament doar dupa ce ai comandat un container in care il incarci direct, nu inainte, altfel…. deja banuiesti… risti o amenda substantiala si poti fi pus sa-l duci inapoi in apartament.

Asa ca vom comanda containerul sau, daca nu e posibil, contractam un partener autorizat pentru transportul acestuia. Va rugam sa va asigurati ca lucrati cu transportatori care chiar il duc la groapa de gunoi, asa cum prevede legea si nu-l arunca la primul colt de strada, ca sa isi rotujeasca profitul… aici intervine iarasi diferenta intre o firma de incredere si un “liber profesionist” care nu respecta nimic si nu lucreaza absolut deloc transparent.

Schimbare instalatii electrice

Iti recomandam cu tarie sa alegi varianta profesionala de a le schimba, din nenumarate motive, cele mai importante fiind:

 • orice material are o durata de viata, nu rezista la infinit

 • daca vei “repara” vechea instalatie apare riscul de a avea defectiuni, scurt-circuit sau mai rau

 • vechile instalatii sunt de o calitate mult mai slaba fata de materialele actuale

 • iti vei putea gandi noua instalatie conform nevoilor actuale, scapand de cosmarul firelor intinse prin toata casa.

 • iti vei putea monta calcula instalatia in functie de consumatorii doriti, cu zero riscuri, etc


Schimbare instalatii sanitare

Cu totii stim ce inseamna o inundatie, chiar si una mica si cu siguranta nu vrem sa experimentam asa ceva dupa ce terminam proaspata renovare a apartamentului.

Ca si in cazul schimbarii instalatiei electrice descrise mai sus, dorim sa enumeram cateva criterii pentru care sugeram schimbarea in totalitate a instalatiei sanitare:

 • orice material are o durata de viata, nu rezista la infinit

 • vechile instalatii sunt de o calitate mult mai slaba fata de materialele actuale

 • iti vei putea gandi noua instalatie conform nevoilor actuale, putand sa montezi un mic bideu langa vasul de WC, de exemplu

 • tevile vechi sunt extrem de ruginite la interior, chiar daca in aparenta vopseaua la exterior se prezinta bine

 • sunt obturate si au un debit deficitar datorita depunerilor si a ruginii acumulate in zeci de ani de utilizare, etc

Sugeram ca o varianta optima calitate / pret instalatiile din PPR (polipropilena), iara daca doresti un material premium, sugeram sa efectuam lucrarea cu tevi din cupru.

Totodata este aproape imposibil de calculat de la simpla vizualizare a apartamentului cat trebuie lucrat efectiv la modificarea traseelor necesare noilor obiecte sanitare, acest lucru il constatam in momentul executiei, restul fiind simple supozitii.

Lucrarile cu materiale bazate pe montaj moale / umed

Dupa ce s-a incheiat demonatrea vechilor materiale, mobilei si a obiectelor sanitare, automat s-a facut si eliminarea molozului rezultat, schimbarea instalatiei electrice, trasarea noilor circuite daca nu s-au putu folosi cele vechi, s-a schimbat si instalatia sanitara, etc… astfel ca putem demara urmatoarea etapa si anume aplicarea materialelor moi si a celor cu montaj umed.

Aplicare glet incarcare si glet finisa

Odata peretii curatati de vechile materiale (calciu, huma, etc) se incepe aplicarea gletului de incarcare, cu procedurile urmatoare: se aplica amorsa pe peretele curatat, se trece la gletul de incarcare , iar ulterior se aplica gletul de finisaj.

Gletul de finisaj se slefuie, se aplica amorsa, iar ulterior se trece la zugravit.

_________

Ce sa nu faci…

Daca doresti sa duci la bun sfarsit un proiect de renovare al apartamentului tau, achizitionat cel mai probabil intr-un bloc “comunist”, realizat inainte de 1977 (cele mai multe dintre ele), iti recomandam sa nu demarezi lucrarea pe varianta ”sa fie ieftin”.

Ieftin si bun, sunt doua notiuni care nu se regasesc in acelasi context, de cele mai multe ori.Astfel ca iti sugeram

 • sa ai un plan bine pus la punct

 • sa nu alegi executantul cel mai ieftin acceptand odata cu pretul cel mai mic o multitudine de riscuri (vizibile, dar si mai putin vizibile)

 • materiale extrem de ieftine si de o calitate indoielnica

 • nu te apuca de lucrari fara avizele necesare deoarece poti avea surpriza de a lua nenumarate amenzisi mai tot avem de scris….